De energievoorziening verandert in een rap tempo. Dit heeft gevolgen voor de lokale balans van vraag en aanbod. Westland Infra draagt met zijn kennis, kunde, ervaring en vernieuwende ideeën een dienstverlenende rol in het energiesysteem van de toekomst. Binnen de wettelijke kaders zijn wij steeds op zoek naar onderscheidend vermogen. Wij willen ons vooral onderscheiden als netbeheerder met speciale aandacht voor de glastuinbouw.
De tuinbouw in onze regio is momenteel sterk afhankelijk van aardgas. Inmiddels is duidelijk dat de rol van aardgas binnen Nederland de komende jaren sterk zal afnemen. De glastuinbouw moet verduurzamen en heeft zichzelf als doel gesteld om in 2040 CO2-neutraal te werken. In de overgangsfase die voor ons ligt, verleggen we de nadruk van aardgas naar elektriciteit en andersoortige gassen, zoals waterstof, biogas en groengas. Het uitfaseren van gas is in onze optiek namelijk niet mogelijk zonder alternatieve gasvormen. We zullen het elektriciteitsnet ook moeten versterken, maar de energievraag van tuinders is zo groot dat we het met alleen elektriciteit niet gaan redden. Dit vraagt ook om andere oplossingen. Binnen de holding Juva wordt daarom ook gewerkt aan een warmte-infrastructuur en energiehubs als alternatieven voor de vraag naar meer elektriciteit.
Tenslotte wil Westland Infra door middel van samenwerkingen lokale energieclusters helpen hun energieverbruik te balanceren. Een goede lokale balans in vraag en aanbod is nodig om onnodige verzwaringen te voorkomen. En het gaat helpen om iedereen tijdig en volledig te blijven aansluiten.
Krachtenveld (markt- en wetgeving)
Hoewel het in onze regio nog niet zo speelt, is er in grote delen van Nederland sprake van netcongestie. De overheid en NBNL proberen tot oplossingen te komen door vergoedingen voor congestiegebieden, betere afstemming met lokale ontwikkelingen en door gezamenlijk het hoofdnet te prioriteren en programmeren.
Bijdragen aan Multi-Commodity Smart Grid (MCSG)
Een veilig en kwalitatief hoogstaand net is ook nodig voor een goed werkend MCSG;
Verdere digitalisering (verslimming) van ons energienet is nodig voor een effectieve bedrijfsvoering, maar straks ook voor een MCSG
De klant moet bij een vrijwillige keuze ook voor Westland Infra kiezen;
Voldoende beschikbaarheid op het net zorgt voor een aantrekkelijke economische regio en dat biedt vervolgens kansen in het uitrollen van een MCSG.
Te bereiken doelen in 5 jaar
Een veilig en betrouwbaar net zonder beperkingen voor onze klanten;
Een slim net waarbij we door sensors en besturing optimaal gebruik van de beschikbare capaciteit nog beter kunnen garanderen.